Het Witte orgel

Het orgel dat zich op de (nieuw gemaakte) galerij voor de zuid-oost kapel van de kerk bevindt, werd in 1864 door Christian Gottfried Friederich Witte gebouwd voor de Doopsgezinde Kerk aan de Kanaalstraat in Purmerend.Het is een twee-klaviers orgel met aangehangen pedaal. Het pijpwerk voor de beide manualen staat op één windlade, vanaf het midden naar beide zijden in hele tonen aflopend. De klaviatuur bevindt zich in de rechter zijwand. In de Doopsgezinde Kerk was het instrument als balustrade-orgel geplaatst en het is sinds 1864 praktisch ongewijzigd. Waarschijnlijk verving de firma Maarschalkerweerd in 1913 het pedaalklavier (omvang C - d', was C - c').
Eind 1988 werd de laatste kerkdienst in het kerkgebouw aan de Kanaalstraat gehouden. De Doopsgezinden schonken het Witte-orgel aan de Rooms-katholieke Nicolaasparochie voor plaatsing in de toenmalige Koepelkerk aan de Kaasmarkt.
Kas en frontpijpen werden in 1989 geplaatst, waarna restauratie van het instrument door Flentrop Orgelbouw in de jaren '90 volgde. In het voorjaar van 2000 werd het gerestaureerde Witte-orgel door de Nicolaasparochie in gebruik genomen.

Dispositie:

Ondermanuaal                             Bovenmanuaal

Prestant 8'                                  Gamba 8' 
Bourdon 16'                                Holfluit 8'
Octaaf 4'                                    Salicet 4'
Quint 3'                                      Roerfluit 4'
Octaaf 2'
Mixtuur III bas                             Ventiel / Koppel
Cornet III discant, zonder terts      Manuaalomvang C - f3
Trompet 8' bas/discant                  Pedaal C-d1, aangeh.