Het Garrelsorgel door de ogen van Johannes Bosboom
Het stadsbestuur van Purmerend bestelde in 1738 het grote drie-klaviers barokorgel dat orgelmaker Rudolph Garrels in 1742 opleverde. Een prachtig klinkend instrument in een zeer fraaie barokke kas, waarbij Garrels belangrijke delen van het voormalige orgel gebruikte. Dat maakte het instrument nog waardevoller. Het Garrels-orgel werd opgeleverd in de toenmalige laatgotische driebeukige hallenkerk in het centrum van de stad. Deze kerk werd in 1850-1853 vervangen door het huidige kerkgebouw. Het Garrels-orgel bleef behouden en het werd in 1853 geplaatst in de nieuwgebouwde Grote Kerk, tegenwoordig Nicolaaskerk genaamd.
De befaamde kerkschilder Johannes Bosboom (1817-1891) maakte in 1853 het olieverfschilderij van het Garrels-orgel, op basis van de door hem in 1843 gemaakte tekening. Een bijzonder fraaie en unieke afbeelding van het orgel zoals het in de laatgotische kerk op de oorspronkelijke plaats stond opgesteld.
Het Purmerends Museum deed al eerder deze eeuw een poging dit belangrijke schilderij te verwerven maar het werd toen door de eigenaar van de veiling teruggetrokken. Nu is de aankoop wel gelukt en op 7 februari 2025. werd het schilderij onthuld door wethouder Pascal Verkroost en museumdirecteur Moncef Beekhof. Genoemd moet hier ook worden Saskia van den Berg, de conservator van het museum. Zij heeft zich samen met de directeur bijzonder ingezet om deze aankoop mogelijk te maken. Zo is het Garrels-orgel dus nu te zien in het Purmerends Museum, in de oorspronkelijke opstelling in de toenmalige Grote Kerk van Purmerend. En dat op zo’n 50 meter afstand van de plaats waar het prachtige instrument zich nu bevindt, in de Nicolaaskerk.