De Stichting Garrelsorgel Purmerend organiseert jaarlijks een aantal concerten in de Nicolaaskerk

 Vooruitblik op de komende activiteiten


Zaterdag 9 september, 14.00-17.00 uur: ‘Open Monumentendag’.

‘Open kerk en de orgels klinken’. I.s.m. gemeente Purmerend. 

 Een ieder, en zeker ook het winkelend publiek, is welkom de Nicolaaskerk te bezoeken, de drie historische orgels te horen klinken en zo mogelijk het befaamde Garrels-orgel boven te bekijken.


Zondag 1 oktober, 15.30 uur: Concert ‘Canto Ostinato’.

Matthijs Koene, panfluit - Geerten van de Wetering, orgel – Beate Loonstra, harp.

In dit concert klinkt een bijzondere bewerking van de beroemde compositie van Simeon ten Holt, ‘Canto Ostinato’. Nu voor panfluit, orgel en harp.

Simeon ten Holt (1923-2012) was een Nederlandse componist die woonde en werkte in het Noord-Hollandse Bergen. Canto Ostinato is zijn meest bekende compositie, Simeon ten Holt werkte er jarenlang aan (1975-1979). Canto Ostinato is een zogeheten minimalistisch stuk waarin een constante spanning heerst. Kenmerkend in deze muziek is het repetitieve, de herhaling van noten en tonen die je in een soort trance kan meevoeren.

 Canto Ostinato is een aaneenschakeling van secties met en zonder herhalingstekens. Ter plekke beslissen de uitvoerenden met elkaar wanneer zij naar de volgende sectie gaan. Zij kiezen zelf de speelmanier (staccato, marcato, legato), de dynamiek (piano, mezzo, forte) en de motieven of hun varianten. Zijn musici geeft Ten Holt zo een ongekende vrijheid. Geen uitvoering van Canto is hetzelfde. En ook de tijdsduur loopt sterk uiteen.

Canto Ostinato is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker en een van de meest populaire Nederlandse composities. Doordat de componist veel vrijheid heeft gegeven aan de uitvoerenden, is elke uitvoering uniek. Eén ding staat vast: door de repeterende noten en het meditatieve karakter zal de luisteraar zich naarmate de uitvoering vordert meer en meer in een andere, tijdloze wereld begeven.

Nu ter gelegenheid van het 100e geboortejaar van componist Simeon ten Holt, met organist Geerten van de Wetering, panfluitist Matthijs Koene en harpiste Beate Loonstra, een nieuwe versie van Canto Ostinato voor orgel, panfluit en harp!

Een bijzonder concert met drie voortreffelijke musici die deze nieuwe versie van de Canto Ostinato in de Nicolaaskerk op meeslepende wijze ten gehore zullen brengen!

Entrée: € 10, ‘Vrienden van Garrels’ en jongeren tot 18 jr. gratis toegang.

De deuren van de kerk gaan om 15.00 uur open.
 
 
 

Zaterdag 14 oktober, 15.30 uur: Franse Barok door het Carminis Consort 

Het Carminis Consort werd in 2014 opgericht en richt zich werken voor twee zangstemmen en continuo. Sopraan Ineke Baksteen en mezzosopraan Margareth Iping worden bijgestaan door René Slotboom op viola da gamba en Tjalling Roosjen op orgel. Deze middag klinken werken uit de Franse Barok, het genre van ‘Les Petits Motets’, eertijds uitgevoerd in de kerken van Parijs en het hof van Versailles.

U hoort werk  onder anderen  de componisten  Du Mont, Lorenzani, Monsieur de Machy en François Couperin. Het Bätz-orgel en het monumentale Garrelsorgel zullen deze middag klinken. www.carminis.nl


Eerdere concerten

Op de laatste zaterdagmiddag van de maanden mei tot en met augustus is de Nicolaaskerk van 14.00 – tot 16.00 uur geopend geweest en werden de orgels bespeeld.

De kerk was open voor publiek, vragen over de orgels en de muziek werden beantwoord, en toelichting werd gegeven.

 

Zondag 18 juni, 15.30 uur: Concert ‘Orgel & Basklarinet’  met Henny Heikens, orgel en  Jelte Althuis, basklarinet.

Zondag 7 mei, 15.30 uur:  ‘Dietrich Buxtehude’  met Tjeerd van der Ploeg, orgel en het Dubbelkwartet ‘Fonte di Musica’.

Voor het eerst in Purmerend een concert waarin de componist Dietrich Buxtehude (1637-1707) centraal staat. Buxtehude was werkzaam in Lübeck, Noord-Duitsland, en wordt beschouwd, zeker voor wat betreft zijn orgelcomposities, als een van de      grote voorgangers van Johann Sebastian Bach.


Zondag 15 januari 2023, 15.30 uur:  Wim Dijkstra (orgels) en drie instrumentalisten (fagot, cello, contrabas). Takako Kunugi bespeelt o.a. de fagot , Lotte Beukman, cello en Huub van de Velde op contrabas, met Wim Dijkstra, orgel.


Op de laatste zaterdagmiddag van de maanden mei tot en met augustus is de Nicolaaskerk van 14.00 – tot 16.00 uur geopend geweest en werden de orgels bespeeld.

De kerk was open voor publiek, vragen over de orgels en de muziek werden beantwoord, en toelichting werd gegeven.

 

  Zondag 6 november: concert door Henk Gijzen (orgels) en Dick Bolt (trombone). Twee zeer ervaren musici treden deze middag op. Organist Henk Gijzen maakte ook als dirigent naam. Hij was tot zijn recente pensionering verbonden aan de Marekerk te Leiden. Trombonist Dick Bolt was en is aan meerdere orkesten verbonden, ook als dirigent. Bolt maakt deel uit van het ‘Nederlands Trombone Kwartet’.


- Zondag 10 juli: ‘Concert Familie Van der Ploeg’ , een uniek concert verzorgd door het gezin Van der Ploeg: vijf professionele musici! De organisten Tjeerd en Marja, hoboïste Esther, cellist Manuel en pianiste Lydia, lieten in allerlei combinaties een verrassend programma klinken.

- Op zondagmiddag 24 april organiseerde de Stichting Garrelsorgel Purmerend het inmiddels traditionele concert 'Geen dag zonder Bach' in de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt. Henk Zonneveld speelde zijn bewerking voor ‘groot-orgel’ van Bachs Goldbergvariaties, een bewerking waar van Zonneveld grote bekendheid mee verwierf.

 
- Op zondag 19 december, 15.30 uur, was er een concert door organist Tjalling Roosjen en het Carminis Consort gepland. Door nieuwe Corona maatregelen kon het concert geen doorgang vinden. 
 
- Zondag 17 oktober 15.30 uur: Victor Baena en Lisette Carlebur, viool
 
-  Zondag 26 september 15.30 uur:  Mark Heerink & Birthe Blom, viool & Wout                   Oosterkamp, zang
 
- Zondag 29 augustus 2021, aanvang 15.30 uur. Stefan Donner, orgel en Paul Medeiros,  viool, Bach programma in de serie "Orgel en Viool".

- Zondag 27 september 2020 , aanvang 15.30 uur. Frank van Wijk speelde werken van J.S.Bach, "Geen dag zonder Bach".

- Donderdag 14 mei 20.00 uur. Concert op de drie orgels van de Nicolaaskerk te Purmerend

 
Organisten: Rienk Donkersloot & Sietze de Vries.
 
Donderdag 14 mei gaven de organisten Rien Donkersloot en Sietze de Vries vanaf 20.00 uur een uitgebreid concert op de drie historische orgels in de Nicolaaskerk van Purmerend. Daarbij stond het befaamde Garrels-orgel uiteraard centraal.
 
Het concert was op internet te zien en te horen via Youtube.
 

De organisten speelden op de drie orgels literatuur en zij improviseerden. De feestdagen van Hemelvaart en Pinksteren kregen daarbij aandacht.
 


 
-Zondag 19 januari 2020, aanvang 15.30 uur. "Garrels Nieuwjaarsconcert"
Henk van Zonneveld, orgel en de internationaal befaamde tenor Jan van Elsacker verzorgden op 19 januari het Garrels-Nieuwjaarsconcert in de Nicolaaskerk

- Zondag 22 september 2019, aanvang 15.30 uur. "Garrels Herfstconcert"
Bert van den Brink, orgels: jazz & klassiek!


 - Zaterdag 15 juni 2019, aanvang 14.00 uur,   "Zaterdagmiddag-Zomerconcert", Tjalling Roosjen, orgel & klavecimbel, en ensemble ‘Joffer Bartolotti’.

 
- Zondag 7 april 2019, aanvang 15.30 uur, ‘Garrels-Lenteconcert’: ‘Geen dag zonder Bach’, Tjeerd van der Ploeg, Garrels-orgel.
 
- Zondag 20 januari 2019, aanvang 15.30 uur,  ‘Garrels-Nieuwjaarsconcert’.
 
Organist Mark Heerink, violiste Birthe Blom en bas-bariton Wout Oosterkamp brengen een programma waarin muziek uit de barok en romantiek zal klinken. Niet alleen het monumentale Garrels-orgel maar ook de andere twee historische orgels in de Nicolaaskerk worden daarbij gebruikt.
 
- Zondag 23 september 2018– 15.30 uur (entrée € 5): Matthias Havinga & Matthijs Koene (panfluit). 

- Zaterdag 21 juli 2018  -   14.00 uur (gratis entrée):Tjalling Roosjen & Lucia van Vugt (sopraan).

- Zaterdag 16 juni 2018 -   14.00 uur  (gratis entrée):Zangvereniging Harmonie & Gerard Leeghwater. Op het programma onder meer delen uit het beroemde Requiem van Gabriel Fauré.

- Zondag 27 mei 2018 -  15.30 uur (entrée gratis): Pieter van Dijk presenteert zijn onlangs op het Garrels-orgel opgenomen Bach dubbel-cd. 

"Geen dag zonder Bach" op zondag 22 april 2018, door Stefan Donner (Wenen), orgel, met werken van J.S.Bach.

Garrels Nieuwjaarsconcert, zondag 21 januari 2018, 15.30 uur door Wim Dijkstra, orgel, en Antoinette Lohman, viool

Zondag 24 september 2017, 15.30 uur:  Dick Koomans & Yu Nagayama, orgel & Pieter Affourtit, viool. Het Garrels Herfstconcert.

Zaterdag 26 augustus 2017, 14.00 uur:  Marja van der Ploeg, orgel & Esther van der Ploeg, hobo
Concert in het kader van ‘275 jaar Garrels-orgel’’ en ‘600 jaar Katholieken in Purmerend’.

Tjalling Roosjen, orgel & Lucia van Vugt, sopraan, zaterdag 29 juli 2017, 14.00 uur.
Concert in het kader van ‘275 jaar Garrels-orgel’ en ‘600 jaar Katholieken in Purmerend’.

Garrels Lenteconcert "Geen Dag Zonder Bach", zondag 23 april 2017, 15.30 uur.
Tjeerd van de Ploeg, orgel.

Garrels Nieuwjaarsconcert, zondag 22 januari 2017, 15.30 uur. Henk van Zonneveld, orgel, en Barnabas Heghi, countertenor.

Garrels Herfstconcert, zondag 30 oktober 2016, 15.30 uur. Wouter Koelewijn, orgel, en Filip Davidse, saxofoon.

"Geen Dag Zonder Bach", zondag 17 april 2016, 15,30 uur , Frank van Wijk.

Nieuwjaarsconcert, zondag 17 januari 2016; Jos van der Kooy, orgel en Matthijs Koene, panfluit.

Herfstconcert, zondag 4 oktober 2015, 15.30 uur; Wim Dijkstra, orgel en Madieke Marjon, mezzo sopraan.

Georganiseerd door de Stichting Orgelkring Waterland: woensdag 15 juli 2015, 20.00 uur; Tjeerd van der Ploeg, orgel.


Vrienden van Garrels hebben altijd gratis toegang (word dus 'Vriend'!).