De Stichting Garrelsorgel Purmerend organiseert jaarlijks een aantal concerten in de Nicolaaskerk

 Vooruitblik op de komende activiteiten

Zaterdag 30 maart 2024, aanvang 15.30 uur:

 Stabat Mater Dolorosa’ van Giovanni Battista Pergolesi

 

Het ‘Stabat Mater’ is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten op de Moeder Gods in haar smart om de gekruisigde Christus. Het is genoemd naar de beginwoorden van het gedicht, ‘Stabat mater dolorosa’ (Nederlands: 'De moeder stond bedroefd').

Het ‘Stabat Mater’ past daarom in de Stille Week, de week voor Pasen. Het zal dan klinken in de Nicolaaskerk van Purmerend op zaterdag 30 maart 2024. De zogeheten ‘Stille Zaterdag’. Aanvang 15.30 uur.

Uitgevoerd wordt het ‘Stabat Mater Dolorosa’ van de Italiaanse componist Giovanni Battista Pergolesi’. In zijn korte leven (van 1710 tot 1736) componeerde hij de meest beroemde bewerking van het ‘Stabat Mater’.

 De uitvoering op Stille Zaterdag in de Nicolaaskerk is onder leiding van organist Henk Gijzen. Met medewerking van de zangers en de strijkers. Allen professionele musici. Bij het ‘Stabat Mater’ zal het Bätz-orgel worden gebruikt, het concert begint met Psalm 42 op het Garrels-orgel.

 

Zondag 23 juni 2024, aanvang 15.30 uur:

Mark Heerink, orgel;   Wouter Hakhoff, trompet;    Glenn Liebaut, slagwerk

 

Mark Heerink, de stadsorganist van Hoorn, is een bekende concertgever in de Nicolaas van Purmerend. Zondag 23 juni verzorgt hij met jazztrompettist Wouter Hakhoff en slagwerker Glenn Liebaut een origineel programma.

De drie musici hebben een programma samengesteld met onder meer improvisatie, een tango van Piazzolla, een Battaglia (strijdmuziek) uit de zeventiende eeuw, het spectaculaire Frigariana van Eugène Bozza voor orgel en trompet en een bewerking van de Bolero van Ravel.

Kortom: mooie verrassingen in de Nicolaaskerk!