De Stichting Garrelsorgel Purmerend organiseert jaarlijks een aantal concerten in de Nicolaaskerk

Vooruitblik op de komende activiteiten

 

Zaterdag 27 juli, 14.00-16.00 uur: ‘Open kerk en de orgels klinken’.

 


Zondag 28 juli, 15.30 uur: Die Kunst der Fuge’, Johann Sebastian Bach.

Barokspecialist Henk van Zonneveld brengt het laatste grote klavierwerk van Bach ten gehore, ‘die Kunst der Fuge’. En dat op de sterfdag van Bach, 28 juli!

Die Kunst der Fuge’ bestaat uit een reeks fuga’s van diverse aard onderbroken door twee canons. De fuga, met als belangrijk element het zogeheten contrapunt, was een muzikaal terrein waarin Bach excelleerde en zijn gelijke niet had en waarin hij nieuwe standaarden heeft geschapen.

Hier kunt u via deze link, kf_inleiding.pdf , de uitgebreide toelichting alvast lezen die Henk van Zonneveld over deze grootse compositie schreef. Het zal u ongetwijfeld helpen het werk nog beter ‘te verstaan’. 


 Zaterdag 10 augustus, 14.00 – 17.00 uur: Bezoek ‘Orgeltocht Noord-Holland’

 Deze Orgeltocht begint ’s morgens om 10.30 uur in de kerk van Watergang, vervolg om 12.00 uur in de Hervormde Kerk van Ilpendam en tenslotte ’s middags in de Nicolaaskerk van Purmerend waar organist Aart Bergwerff de drie historische orgels zal bespelen.


 Zaterdag 31 augustus, 14.00-16.00 uur: ‘Open kerk en de orgels klinken’.

 Zaterdag 14 september, 14.00-17.00 uur: 'Open Monumentendag’.

            ‘Open kerk en de orgels klinken’, i.s.m. gemeente Purmerend.

 


Zondag 6 oktober, 15.30 uur: Concert ‘Orgel Plus’.

De uitvoerenden: Victor Baena de la Torre, orgel, Lisette Carlebur, viool en Femke Hulsman, sopraan.

Een gevarieerd programma wordt gebracht door deze drie jonge talentvolle musici. De drie orgels van de Nicolaaskerk zullen klinken!


Voor de vier genoemde concerten is de entrée € 10 per persoon, de ‘Vrienden van het Garrelsorgel van Purmerend’ èn jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang.

De zaterdagmiddagen met ‘Open kerk en de orgels spelen’ zijn vrij toegankelijk, met ook de mogelijkheid het Garrels-orgel boven te bezoeken.

 

Deelname aan de Orgeltocht van 10 augustus kost € 17,50. Wie alleen ’s middags de bespelingen in de Nicolaaskerk van Purmerend wil bezoeken, betaalt € 6.

 

 Vooruitblik 2025

 

Zondag 27 april, 15.30 uur: ‘Geen dag zonder Bach’.

Stefan Donner (Wenen) speelt een volledig Bach-programma op het Garrels-orgel.

Stefan Donner studeerde aan de conservatoria van Wenen en Amsterdam en specialiseerde zich daarna nog in de USA in de barokke uitvoeringspraktijk. Op het Garrels-orgel van Purmerend concerteerde hij al diverse keren.

 

Zondag 28 september , 15.30 uur: ‘Concert door HOT’: Jazz in the church?

‘Het Orgel Trio’ heeft zich in korte tijd op de musicale kaart gezet. Met ‘Jazz in de kerk’ en bewerkingen van Sweelinck tot eigentijds. In Purmerend is de cello aan het trio toegevoegd.

De uitvoerenden zijn: ‘HOT & cello’, bestaande uit Steven Kamperman (klarinetten), Berry van Berkum (orgel), Pau Sola Masafrets (cello) en Dion Nijland (contrabas).