Nieuws


Onderhoud tongwerken - woensdag 25 juni 2014

Tongwerken van het Garrelsorgel kregen groot onderhoud

Het Garrelsorgel beschikt over in totaal 39 registers pijpwerk waarvan zeven de zogeheten tongwerken betreffen. Dit zijn de registers (met de 'trompetachtige geluiden') die van tijd tot tijd moeten worden bijgestemd. 
In 1853 werd het orgel door de firma Flaes & Brünjes overgeplaatst van de afgebroken gothische kerk naar de nieuw gebouwde Koepelkerk, de huidige Nicolaaskerk. Deze orgelmaker heeft toen een en ander aan de intonatie van het instrument veranderd, zo ook aan een aantal van de tongwerken. In het bijzonder betrof dat de bekers die door Flaes & Brünjes, met name aan de baskant, werden ingekort.

Bij de grote restauratie van het Garrelsorgel in 2001-2003 is daar zeer voorzichtig mee 
omgesprongen, d.w.z. in feite weinig aan veranderd. Gedurende de afgelopen jaren bleken deze tongwerken steeds lastiger op stemming te houden, zodat uiteindelijk werd besloten hier structureel iets aan te doen. Zo werd een deel van dit pijpwerk van de betreffende vier tongwerken in de lente van 2014 naar de werkplaats van Flentrop Orgelbouw gebracht waar de bekers weer op de juiste lengte werden gebracht (er werd dus een stuk opgezet, beter gezegd: op gesoldeerd). Deze werkzaamheden werden in de eerste plaats uitgevoerd door de heer Jan Spijker, intonateur van Flentrop, die de afgelopen jaren veel ervaring met het Garrelsorgel had opgedaan. Ook de in Purmerend woonachtige vakorganist Tjeerd van der Ploeg, die regelmatig het orgel bespeelde, is hier bij betrokken geweest.

Nadat het pijpwerk weer was teruggeplaatst in het orgel en een en ander 'mooi op toon gebracht', bleek dat dit project tot een prima resultaat had geleid. De fraaie klankkleur van het orgel is er niet door veranderd, echter het betreffende pijpwerk is veel stabieler en mooi 'rond van toon'. In een afsluitende sessie werd het resultaat beoordeeld door de Rijksorgeladviseur Rudi van Straten, in aanwezigheid van de directeur van Flentrop Frits Elshout en Tjeerd van der Ploeg die het orgel daarbij voorspeelde.

De financiering van dit omvangrijke project kon door onze stichting worden gedaan. Betreffende gelden resteerden nog van de afrekening van de grote restauratie in 2001-2003. Zo is dit zeer geslaagde project te beschouwen als de definitieve afronding van de restauratie van het Garrelsorgel.

Voor de kenners: het betrof de drie tongwerken op het Pedaal (= Bazuin 16', Trompet 8' en Trompet 4' en de Trompet 8' van het Hoofdwerk.



Terug naar de vorige pagina >